Kanoistika: Premiéra šprintu, slovenskými priekopníkmi Hagara s Kmeťovou

22.07.2012 Celý región

Bratislava 22. júla (TASR) - Špecialistom na kanoistický šprint sa splnil dlhoročný sen, dvestovka sa totiž prvýkrát v histórii ocitne v programe olympijských hier. Slovenskými priekopníkmi v divácky atraktívnej disciplíne pod piatimi kruhmi budú singlkanoista Ľubomír Hagara a kajakárka Ivana Kmeťová.

Tréner Dušan Šimočko tvrdí, že šprinty oživia stojaté kanoistické vody. "Prinesie to nový vietor do celej rýchlostnej kanoistiky. Predtým na olympiáde štartovali pretekári na 1000 a 500 m trati a mnohí tvrdili, že to začína byť nuda. Zaradenie šprintov do olympijského programu urobilo taký rozsek. Pole sa rozdelilo na kanoistov, ktorí sa špecializujú výlučne na 200 m trať a tých, ktorí trénujú kilometer. V špičkovej príprave sa už nedajú zvládnuť obe disciplíny na rovnako vysokej úrovni," povedal pre TASR dlhoročný osobný kouč Petra Gelleho, ktorý pôsobí v Dukle Trenčín.

Dvestovka bola v minulosti parádnou disciplínou Slavomíra Kňazovického, po striebornom medailistovi na 500 m z OH 1996 v Atlante však Slovensko dlho nemalo vyložených šprintérskych špecialistov. "Pozitívom je, že aj u nás sa teraz kreujú dvestovkári a to nielen kanoisti, ale aj kajakári. Oni musia mať úplne iný systém prípravy, ak chcú zabodovať vo svete. My sme trochu zaspali začiatok v mládežníckych kategóriách, trochu sa podcenila špecializácia, no teraz všetko doháňame. Pevne verím, že v priebehu niekoľkých rokov sa aj v šprintoch zaradíme medzi špičku," dodal Šimočko.

Kňazovický považuje rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru zaradiť šprinty do programu hier za správne. Mrzí ho však, že k tomuto kroku neprišlo už oveľa skôr. "Môžem iba ľutovať, že počas mojej aktívnej kariéry dvestovka nebola súčasťou olympiády. Práve táto trať mi totiž ideálne vyhovovala a získal som na nej tituly na MS i ME. V posledných rokoch šprinty nabrali na vážnosti. V Londýne to bude určite zaujímavé a verím, že v silnej konkurencii sa nestratí ani Ľubo Hagara. Dokázal zvládnuť dodatkovú olympijskú kvalifikáciu v Poznani a má na to, aby postúpil do finále."

Na ME v Záhrebe obsadil Hagara v C1 na 200 m ôsme miesto. "Teší ma, že pri premiére dvestovky na olympiáde budem pri tom. Krátke trate mi sedia oveľa viac ako dlhšie, čo sa potvrdilo aj na dodatkovej kvalifikácii v Poznani. Vo finále som výborne odštartoval a po úvodných sto metroch som vedel, že Londýn mi už neunikne. Dokázal som sa dobre vyrovnať so silným vetrom, čo je pozitívny signál pred olympiádou. Na jazere Eton Dorney budú totiž rovnako náročné podmienky."

Kmeťová berie šprint ako doplnkovú disciplínu. "Singla na 200 m som v posledných rokoch jazdila iba na podujatiach Svetového pohára. Nemám veľké očakávania, no ak by sa mi podarilo kvalifikovať do finále, bolo by to super. Sústredím sa však predovšetkým na K2 na 500 m, kde chceme s Martinou Kohlovou odčiniť neúspech z Pekingu a postúpiť do bojov o medaily," povedala Kmeťová, ktorá získala právo štartovať v K1 na 200 m vďaka triumfu na Nováckej päťstovke.
 

Vyberte región